5 Eylül 2011

fareler oyunda test yayınında



fareleroyunda.com

oyun hakkında kelimeler, oyunlu kelimeler, sözler, şarkılar, videolar, yerini buldu. takipte kalın:




"kedi uzakta, fareler oyunda.

bu projeye isim veren ingiliz deyişi bizim tespitimiz değil, olsa olsa temennimiz. kedilerin kolay kolay uzaklaşmayacağını, biz farelerin kedilerle beraber, kedilere ragmen, kedilerden saklanarak, kedileri kandırarak, kedileri oynayarak oynamak zorunda olduğumuzu biliyoruz.

fareler oyunda, en sade tanımıyla, bir oyun blogu. ama daha once gördüklerinize pek benzemiyor, en azından niyetimiz bu yönde. oyunları incelemeyen, onları piyasada benzerleri arasında bulunan, raf aralarında satılan ürünler olarak değil, anlatılması gereken hikâyeleri olan yapılar olarak alan; oyunlar arasında tür ayrımı yapmayan; onlar hakkında yazılar, şiirler yazan, şarkılar söyleyen, resimler çizen, videolar gösteren bir şey. oyunun (post)modern formu olduğuna inandığımız bilgisayar/video oyunlarını önemseyen ama onların yegâne oyun türü olduğunu düşünmeyen, binlerce yıldır insanların geliştirdiği oyunların hepsine anlatılacak hikâyeler olarak bakan, uzun eşşek’ten seks oyunlarına, her oyuna/oynamaya kıymet ve yer veren bir alan, fareler oyunda.

mutfakta birkaç kişi var, zamanla tanışırız. ama bu blog, oyunlar hakkında hikâyesi olan herkesi bekliyor, o yüzden henüz bizim için de gideceğimiz yeri tam olarak kestirmek mümkün değil; yine de oyunlar hakkında birkaç tespitin, fareler oyunda’nın katedeceği yol için zaruri olduğunu düşünüyoruz:

-oyun her şey değildir; ama oyun her yerdedir.

-oyun savunulmaya ihtiyaç duyan bir şey değildir, ama oynama hakkı sonuna kadar savunulmalıdır.

-oyun iyi ya da kötü değildir, iyi ve kötü oyunlar vardır.

-oyun tekil değildir, çok seslidir, bu seslerin anlatılması ve eleştirilmesi gerekir.

-oyunu akademiye boğmak, onu oyunsuzlaştırmak demektir. ama oyunu anlamak için, farklı disiplinlerin tekniklerine ve bilgilerine ihtiyaç vardır.

oynamaya ve anlatmaya başlıyoruz.

iyi (ya da kötü) oyunlar."

Hiç yorum yok: